30 Nisan 2017 Pazar

Luigi Galvani Kimdir?

Etiketler


Luigi Galvani Kimdir?

1737 yılında doğan Luigi Galvani 1798 yılında hayatına gözlerini yuman İtalyan fizikçi olarak bilinmektedir. Luigi Galvani sinir ve kas hücrelerinin elektrik ürettiğini buldu. İtalya’nın Bologna şehrinde doğan Luigi Galvani kimyasal yollardan elektrik üretilebildiğini bulan ve buna kendi soyadını vererek “Galvanism” olarak adlandıran mucittir.

Luigi Galvani yaptığı araştırmalar sonucunda kurbağaların bacaklarından gelen iç elektrik olduğunu bir takım metallere dokundurarak ortaya  çıkan hareketler sonucu bu sonucu elde etmiştir. Bunun neticesinde İngilizler “galvanize” olarak adlandırdıkları bir kelimenin hareket geçirmek anlamında kullanmışlardır. Luigi Galvani’nin yakın arkadaşı Volta, onun bu buluşlarından etkilenerek farklı buluşlar elde etmiştir.


Bildiğiniz gibi elektrik akımını ölçmekte kullanılan galvanometre de Galvani’nin adından esinlenerek ortaya çıkmıştır. Üniversite’deki görevinden Cumhuriyete bağlılık yemini yapmadığı için ayrılmak zorunda kalan Galvani anatomi profesörü olarak görev yapmaktaydı. Yaşantısı boyunca ilim ve bilim alanın birçok çalışması bulunan Luigi Galvani Üniversitedeki görevinden ayrıldıktan 1 yıl sonra da hayatını kaybetti.


Yeni Konu