14 Ocak 2017 Cumartesi

Ada Lovelace Kimdir ?

Etiketler



Ada Lovelace Kimdir?

Ada Lovelace, 10 Aralık 1815 yılında Londra’da dünyaya gelmştir. Şair baba ve matematiği çok seven bir annesi bulunmaktaydı. Ada, henüz 13 yaşında olmasına rağmen uçan bir makine icat etmişti. Sonrasında ise 17 yaşlarında matematik ve teknoloji konularında çalışmalara imza atmıştır.

Augustus De Morgan’dan matematik dersi almakta olan Ada Lovelace, kadınların bilimsel, akademik tartışmalara katılmalarına olanak tanınmadığı ve uygunsuz görüldüğü zamanlarda Ada; kadın olduğunun anlaşılmaması için isminin baş harflerinden “A.A.B”’yi tercih ederek, bilgisayar sistemleri üzerine kullandığı makaleyi bir dergiye yayınlamak üzere yolladı. İlk kez akademik yayını yapmış olan öncü kadınlardan biri oldu.


1835 senesinde Lord Lovelace ile dünya evine girdi. Bu evlilikten olan 3 çocuğuyla mutlu bir yaşantısı vardı. Mekanik bir bilgisayar icat eden İngiliz Charles Babbage’nin makinelerle ilgili yazılmış Fransız makalesini çevirmiş olan Ada, bu makaleyi İngiliz mühendise yolladı. Bu makaleden etkilenmiş olan Babbage, ilgili makaleye Ada’nın kendi notlarını da ilave etmesini istedi. İlgili makalenin üç katı uzunluğuna ulaşan kendi notlarının da içerisinde olduğu makaleyi Babbage’ye gönderdi. Sonuç olarak tarihte “ilk bilgisayar programı” olarak kabul edilen program bu şekilde meydana geldi.

This Is The Oldest Page